Vápník je nepostradatelný minerál, který je pro fungování našeho těla naprosto zásadní. Je důležitý pro dobrý stav kostí, zubů a především páteře. Podílí se na správné srážlivosti krve, fungování srdce i svalů a ovlivňuje také krevní tlak i nervové přenosy. Z těla je vylučován močí, potem i stolicí. Je tak velmi nezbytné jej tělu pravidelně dodávat. Naše jinak dokonale fungující tělo si jej totiž samo vytvořit neumí, proto musí být vápník – kalcium – dodán potravou.
Kde najdete nejvíce vápníku?
Jistě vás nepřekvapí, že nejvíce vápníku obsahují mléčné výrobky a mléko. Vápník však nechybí ani v kapustě, mandlích a skořápkových plodech, dokonce ani v minerálních vodách a najdete jej i v sardinkách. Samotné vstřebávání vápníku je vázáno na jeho rozpustnou formu – jen tak jej tělo dobře zužitkuje. Vlivem věku však tělo tuto schopnost pomalu ztrácí. Právě mléko a mléčné výrobky disponují dobrou vstřebatelností vápníku. Jsou tak nepostradatelné v boji s jeho nedostatkem.
Kde tedy najdete pořádnou dávku vápníku?
Aby vaše tělo netrpělo nedostatkem vápníku, je nutné pravidelně mu dopřát jeho adekvátní porci. Ta se samozřejmě liší dle věku, pohlaví i případného kojení či těhotenství. Potraviny, které obsahují pořádnou porci vápníku jsou:
- mléko
- jogurt
- tvrdý sýr
- sýr s modrou plísní
- pomeranče
- kapusta
- tvaroh
- hovězí maso
- mandle
- sardinky
- sójové klíčky